Klasické utopence

Co budete potřebovat:
20 špekáčků, sůl, pepř, pálivá paprika, 4-6 cibulí
Nálev:
1 litr vody, 600 ml octa, 5 bobkových listů, 20 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 1 lžička soli
Postup:
Špekáčky oloupeme, nařízneme do 3/4 délky, rozevřeme, osolíme, opepříme, přidáme trochu pálivé papriky
a vložíme kolečko cibule. Takto upravené naskládáme do sklenice. Navrch dáme zbytek nakrájené cibule.
Svaříme nálev, který necháme vychladnout a poté jím špekáčky zalijeme.
Sklenice zavíčkujeme a necháme 3-5 týdnů proležet.

 

Jamajské utopence

 

Ingredience:
1,5 kg buřtů, hodně cibule, 1,5 litru octa, 1 lžíce Deka (přípavek na zavařování kyselých okurek), pepř, červená paprika sladká (i pálivá), feferonky (nepovinně)
 
Příprava:
Dáme svařit 0,5-1 litr vody s Dekem. Ve chvíli, kdy se voda vaří přilejeme ocet, vypneme a necháme vychladnout. Pozor, když budete vařit vodu dohromady i s octem, tak to hrozně smrdí :-)) Buřty podélně nařzneme, vložíme do nich kolečko cibule, případně feferonku a postuně pěchujeme do láhve od okurek. Prosypáváme další cibulí, pepřem a paprikou. Utopence zalejeme vychladlým nálevem a necháme uležet podle chuti.

 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode